19:00

IFK Kumla

Referat

Referat: IF Karlstad Fotbollutveckling - IFK Kumla

Matchen mot Kumla, blev en holmgång både fysiskt och psykiskt. När krutröken lagt sig så hade det stått 1-2 på resultattavlan om det funnits en sådan på plats i Airdomen. Jag hade förutspått en match mellan två spelande lag och det var två spelskickliga lag på planen, men ett uppdrivet tempo, hård press, mycket fysiskt spel medförde att det blev mer kamp än skönspel.

Innan vi tar oss igenom matchen vill jag inleda med att jag tycker att Kumla vinner matchen rättvist. De är ett fysiskt starkt lag, som kan spela fotboll och mitt tips är att de kommer att vara med i serietoppen under hela säsongen. Med detta sagt måste jag ändå säga att den här matchen lika gärna kund ha slutat med en hemmaseger. Glädjande var att 104 åskådare valde att spendera del av fredagkvällen i Airdomen.

Matchen spelas under tak i Airdomen och anledningen är att den kyliga väderleken gör att gräset inte växt tillräckligt för att tilltänkta gräsplanen skulle hålla för en seniormatch. Det känns lite märkligt att i strålande solsken kliva in genom svängdörrarna till arenan. En spelare sätter ord på känslan ”Det känns som att gå in till en försäsongsmatch.” Nu är det som det är och när matchen går igång är det allt annat än en försäsongsmatch. De blåsvarta börjar bra och spelar sig metodiskt ur Kumlas press och klarar av att behålla bollen inom laget under längre sekvenser. Vi får också en hyfsad målchans i början när Odilon är först på ett inlägg mot bortre stolpen, men bollen går över ribban. Kumla växer in i matchen och söker ofta hitta ut på sina yttersidor för att därifrån attackera. Det är två löpstarka lag, som spelar med hög intensitet och det blir därför mycket duellspel, vilket resulterar i 3 gula kort mellan matchminut 21 och 32. Kumla får två varningar och Karlstad en. En av Kumlas varningar är inte för hårt spel utan i samband med en straffsituation väljer domaren att varna för förstärkning. När domaren blåser är känslan från sidlinjen att det var en billig straff och den övergår till lättnad och att det var en märklig varning.

Första halvlek ser ut att sluta 0-0, men med ett visst övertag för Kumla under sista kvarten. Slutminuten inleds och vi har bollen under kontroll utanför eget straffområde. Istället för att spela av halvleken leder lite för smånätt passningsspel utanför straffområdet till bollvinst för Kumla, boll till hörna, lång hörna nickas i mål, avspark och domaren blåser av första halvlek. Ett psykologiskt viktigt mål för Kumla, men väldigt onödigt att bjuda dem på det. Halvleken kan summeras som att en bra start övergår i mer hafsigt spel med många bortslagna passningar. Istället för att spela oss igenom lagdelarna väljer/tvingas spelarna att lyfta längre bollar mer på chans. Det gick inte riktigt att känna igen hur våra killar brukar spela. Mycket av det beror på en aggressiv press från Kumla, som i kombination med för lite rörelse, ger oss för lite tid och för få alternativ.

I halvlek gör Orvar ett byte när Berkant ersätter Felix och det leder till ett positionsbyte för Pelle, som lämnar vänsterkanten och går över till högersidan. Andra halvlek börjar som första halvlek slutar. Kumla är det bättre laget och spelar sig till 2-3 klara målchanser. Om de gjort mål där hade matchen varit körd. Från sidlinjen är min analys att i den här matchen får vi inga poäng. Men våra killar är inte ett lag som viker ner sig. Orvar gör några byten i mitten av halvleken för att få in nya friska ben och ge laget en mer offensiv prägel. Marcus ersätter Erik och strax efter det ett dubbelbyte där Leo ersätter William och Love ersätter Lash. Sista bytet blir att Emil går ut med lite känning och Hassan kommer in.

Kumla fortsätter att jaga 2-0 målet för att stänga matchen, men plötslig hittar vi ytor och börjar komma fram i offensiva hot. I matchens slutminuter blir fotbollens alla ingredienser komprimerade till en käftsmäll. Vill någon förstå tjusningen med fotboll räcker det att se dessa 7 minuter.

Matchminut 86 Leo bjuder på fotbollspoesi när han får bollen till vänster i straffområdet och med en kroppsfint (hade vi haft korv till försäljning hade Kumlabacken kunnat köpt en med ketchup, stark senap och rostad lök) glider han förbi och placera iskallt in bollen till höger om målvakten.

Matchminut 89 efter målet är det plötsligt blåsvart som går för ett ledningsmål. Berkant får en djupledsboll på vänsterkanten och sprintar mot mål i duell med en Kumla-back. I straffområdet skjuter Berkant och backen blockerar skottet. Så ser det ut från sidlinjen där jag står. Men något annat måste också ha skett, för Kumla-backen tappar det helt och vräker Berkant i gräset. Domaren blåser av och pekar mot straffpunkten (i alla fall som jag ser det). En av våra spelare tar upp bollen och lägger den på straffpunkten. Nu uppstår det vilda diskussioner och ingen verkar veta vad som egentligen är dömt och då inkluderar jag även domarteamet. Till slut mynnar det ut i frispark för Kumla och en varning till Karlstadledare för efterföljande protester. Att inte Kumla-spelaren får gult kort för något som inte hör hemma på en fotbollsplan är svårt att smälta.

Matchminut 92 kampen fortsätter på planen och adrenalinet känns ända ut till sidlinjen. Tyvärr klarar vi inte att behålla huvudet tillräckligt kallt utan drar på oss en frispark nere i hörnet. Frisparken lyfts in och det blir ett flipperspel med nickar, ben och annat innan bollen hamnar hos en halvfri Kumla-spelare som trär in bollen i bortre gaveln. Känslosvall och vilt målfirande hos Kumla och ridå för hemmalaget.

Vi står upp bra och bjuder upp till kamp i 95 minuter. Ingen viker ner sig och som matchen utvecklar sig hade nog ändå ett oavgjort resultat varit rättvisande. Men idag gick det inte vår väg och vi får ta igen det i kommande matcher. Redan nästa helg har vi en kul bortamatch mot topplaget Syrianska Eskilstuna.

För att få en vinkel från de som befann sig på planen bad jag lagkapten Pelle kommentera matchen.
”Tuff match där vi inte lyckas spela vårat spel, med bollinnehav osv. Det blir istället en match som präglas av kamp och tillfälligheter där jag tycker att vi står upp bra och kämpar för varandra. Extremt surt att detta inte leder till åtminstone 1 poäng men det är bara att bryta ihop och komma igen och försöka hitta tillbaka till vårt spel inför matchen mot Syrianska, för det är på så sätt vi vinner matcher.”